Do staré kovárny v Husitské ulici se vrací nový život

15.03.2014 14:22

Někteří z Vás si možná všimli, že se kolem této historické památky po dlouhé době začalo něco dít. Před rokem v létě se totiž skupina nadšenců pustila do její opravy. Je to parta dobrovolníků, kteří již po mnoho let v tichosti pomáhají při opravě našich památek.

Osud tohoto objektu nebyl v posledních dvaceti letech příliš radostný. V roce 1993 sice zahájil bývalý soukromý vlastník Staré kovárny její přestavbu na penzion, ale tu nikdy nedokončil. Zejména šindelová střecha je dnes již zcela ztrouchnivělá a na mnoha místech děravá. Pár lidí se nechtělo smířit s tímto stavem, a proto ji se rozhodlo založit spolek, který by Starou kovárnu nejprve odkoupil a potom opravil.

Vznikl historický spolek „Společenstvo zvonu“, který se pustil do spousty práce a starostí. Ty mají jediný cíl – za chránit tuto rozpadající se kulturní památku a zachovat její původní charakter i pro další generace a vrátit tomuto památkovému domu jeho historický charakter krupské kovárny. Proto se již zahájila rekonstrukce místnosti vlevo od vchodu, kde se původně nacházela kovářská dílna. Potom se prostory vybaví historickým kovářským nářadím a znovu se zbuduje kovářská výheň. Dále zde bude zřízena i expozice starých řemesel a vytvoří se i spolková místnost pro kulturně-vzdělávací účely. Díky tomu bude po dokončení všech prací tento historický dům ve významných dnech sloužit pro turisty i širokou veřejnost. Návštěvníci se zde budou moci seznámit s prací kováře a dalšími starými řemesly, jako je výroba keramiky, proutěného zboží, duch minulosti se oživí.

Ať se tedy celému spolku dílo daří..